15 januari 2024

Ziek, Zieker, Ziekst - 3 Tips om je weerstand te laten vechten als Mike Tyson

3 manieren om je weerstand te verhogen

We merken het om ons heen, best veel mensen zijn wat ziek. Zeker met deze koude temperaturen kunnen onze immuunsystemen best wat hulp gebruiken. In deze blogpost geven we 5 tips om je immuunsysteem te boosten, te laten vechten of erger te voorkomen.

Er zijn tal van elementen die een nadelige invloed uitoefenen op ons immuunsysteem, zoals stress en een ongezonde levensstijl. Beschouw de volgende aanbevelingen als middelen om je immuunsysteem te ondersteunen bij het herstellen van een optimaal functioneren.

Deze maatregelen kunnen effectief zijn bij het bestrijden van de griep, koorts en andere luchtweginfecties. Mogelijk hebben ze ook meerwaarde in andere situaties. Zo niet, dan kun je ze beschouwen als een nuttige checklist voor de rest van het jaar.

Wanneer je daadwerkelijk een zeer gezonde levensstijl hebt, zou ziek worden zeldzaam moeten zijn, hoogstens één keer per jaar. Zie ziek zijn dan ook als een motivatie om gezonder te gaan leven.

Natuurlijk heb je op dit moment weinig aan deze inzichten als je al ziek bent. Laten we daarom eens bekijken hoe je je herstel kunt bevorderen in het geval van ziekte.

Disclaimer: Indien je reeds een ernstige aandoening of pathologie hebt, raadpleeg dan onmiddellijk een medisch professional voor advies.

1. Trainen tijdens ziekte: Ja of Nee?

De eerste overweging die elke toegewijde krachtsporter maakt bij ziekte is: Kan ik doorgaan met trainen? Als algemene richtlijn voor krachttraining kun je overwegen te blijven trainen als je je in staat voelt en geen last hebt van griepachtige symptomen of spierpijn.

Immuunsysteem versterken: Wanneer niet trainen?

Bij extreme vermoeidheid, verhoogde lichaamstemperatuur en spierpijn is rust essentieel. Daarnaast moet je rekening houden met de mogelijkheid anderen te besmetten, aangezien tijdens het trainen het immuunsysteem onderdrukt wordt en men extra vatbaar is.

Als je denkt dat trainen haalbaar is, probeer het dan. Hoewel training acuut het immuunsysteem kan onderdrukken, of op zijn minst ontregelen als onderdeel van de stressreactie, lijkt dit effect grotendeels te verminderen met trainingservaring. Het lijkt er niet op dat je daadwerkelijk zieker wordt door training, zolang je de trainingsstress niet verhoogt.

2. Voeding tijdens ziekte: wat te eten?

Belangrijk nieuws: een gezond dieet draagt bij aan je algehele gezondheid. Ondanks het algemene besef hiervan is het essentieel om de aandacht te vestigen op bepaalde micronutriënten, met name vitamine C, zink en vitamine D. Verscheidene studies hebben aangetoond dat deze micronutriënten bescherming bieden tegen verkoudheid, griep en andere luchtwegaandoeningen, en direct je immuunsysteem kunnen ondersteunen.

Hoewel de voordelen niet als magisch kunnen worden beschouwd en niet alle studies eenduidige voordelen tonen, bestaat er geen duidelijke dosis-responsrelatie. Daarom raden we niet noodzakelijkerwijs aan om overmatig te investeren in supplementen. Het vermijden van tekorten via je reguliere voeding is waarschijnlijk van primair belang.

Niettemin wijst enig bewijs erop dat hogere doses zink en vitamine C de duur van ziekte zouden kunnen verkorten. Het is dus mogelijk dat een verhoogde inname voordelen heeft wanneer je ziek bent. Over het algemeen zit je waarschijnlijk goed als je een gezond voedingspatroon hebt.

3. Zoutoplossing: verlichting voor een snotneus

Als je kampt met een verstopte neus, kan het gebruik van een zoutoplossing, hetzij door spoelen of snuiven, verlichting bieden. Het is simpelweg wat het lijkt: het inademen van zoutwater. Niet per se glamoureus, maar het kan onmiddellijke verlichting geven. Zoutwater snuiven heeft een reinigend effect op je neusgangen en sinussen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat een zoutoplossing bijzonder effectief is tegen sinusinfecties. Alle dure spoelmiddelen en neussprays bereiken hetzelfde als eenvoudigweg zoutwater snuiven. Je kunt eenvoudig keukenzout verdunnen in een glas water en het snuiven totdat je de oplossing in je keel voelt (let op: slik het zout niet door!).

Let erop dat het zout geen jodium bevat, aangezien jodium een gevoelig of ontstoken neusslijmvlies kan irriteren!

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een kant-en-klare zoutoplossing in de vorm van een neusspray. Een andere optie is een neusdouche. De zoutoplossing moet sterk verzadigd zijn om effectief antiseptisch te zijn. Het is handig om het eerst te proeven, want te zout kan ook onprettig zijn en pijn veroorzaken. Houd minimaal het zoutgehalte aan van je eigen tranen (of snot).

**Zelf gemakkelijk te maken: Zoutwater voor Verlichting bij Verkoudheid**

Als het kraanwater niet van hoogwaardige kwaliteit is, is het veiliger om het water eerst te koken. Lauw water is ook minder onaangenaam om te snuiven. Gebruik extra fijn keukenzout zonder jodium, of kies voor zeezout.

Een waarschuwing vooraf: Het snuiven van zout water kan behoorlijk ongemakkelijk zijn. Als dat het geval is, kan dit een teken zijn dat je mogelijk een infectie hebt of dat de oplossing te zout is.

Bij keelpijn als gevolg van infectie kan het ook helpen om het zoutwater te gorgelen.

Veel beterschap allesinds!

Coach Wout



Mindset: Grote Opruim en Onderhoud

6 mei 2024

Herstel: Stress, en de invloed op jouw prestaties

29 april 2024

Voeding: Hoe zit het Ei-genlijk?

17 april 2024

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x